AMIT AZ OLAJAKRÓL TUDNI ÉRDEMES

MOTOROLAJOK OSZTÁLYOZÁSA:

 

A motorolajok osztályozása  viszkozitási (folyási) tulajdonságaik és nemzetközi szabványok által meghatározott teljesítményszint kategóriákba történő besorolás alapján történik.

VISZKOZITÁS SZERINTI OSZTÁLYOZÁS:

A megfelelő olaj kiválasztásának megkönnyítésére az SAE osztályozási rendszert vezették be. Ismerünk 10W, 15W jelű úgynevezett téli olajokat, ahol a számok után szereplő W betű a tél szóra utal. A nyári olajokat betűjelzés nélküli számok jelölik, így 30, 40, 50 fokozatok léteznek ebben a kategóriában. Nem minden jármű számára szükséges egész évben használható kenőolaj, elegendő  ha egyfokozatú motorolajat használnak. A modern motorok már egész évben használható, többfokozatú motorolajat igényelnek. Ezeket az olajokat az SAE besorolás szám-betű kombinációkkal jelöli ( például 20W-40). Ennek megfelelően egy SAE 15W-40 jelű olaj melegben úgy viselkedik mint egy 40-es egyfokozatú, azonban hidegben is éppolyan jól használható, mint egy 15W jelű egyfokozatú, azaz egyesíti magában a téli és nyári olajok tulajdonságait. 


Motorolajok SAE viszkozitási fokozatait az alábbi táblázat mutatja be: 

viszkozits_tbla.jpg

2. TELJESÍTMÉNYSZINT SZERINTI OSZTÁLYOZÁS:

Az amerikai kőolaj intézet (API) két nagy csoportba sorolja a motorolajokat: benzinmotorokhoz, illetve dízelmotorokhoz használatosakra. A benzinmotorokhoz használt motorolajokat SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG,........betűkkel jelöli ahol az S a benzines üzemmódra utal, az utána álló betű pedig a teljesítményszintet jelöli. Dízelmotorokhoz használatos motorolajok teljesítményszint szerint besorolása C betűvel kezdődik, az utána álló betű jelzi a teljesítményszintet. Tehát az SF magasabb teljesítményszintű motorolaj minta az SE, dízelmotoroknál pedig a CE magasabb teljesítményszintet képvisel mint a CD motorolaj. A motorolajok több minősítéssel is rendelkezhetnek, pl. API SF/CC. Ez azt jelenti, hogy olyan benzinmotorokhoz való olajról van szó , amely SF teljesítmény besorolású, de erre az olajra elvégezték a dízel minősítő vizsgálatokat is. Ez utóbbi szerint az olaj CC besorolással rendelkezik.
Ha API CC/SF jelölést látunk, akkor olyan dízel motorolajról van szó, amelyik benzines besorolással is redelkezik.

 

 

 

 

 

Kosár
Hasznos információk
Felhasználói fiók
Email :
 
Jelszó :
 
 
Keresés